Suppliers

Excellence by Brink: Hoe wij ventilatie met WTW zonder toevoerkanalen mogelijk maken

Door: Adriaan Cramer
Hoeveel woningen telt Nederland wel niet waarin ventilatie nog niet goed is geregeld en de luchtkwaliteit binnen te wensen overlaat? Tegenwoordig vertelt het Bouwbesluit ons precies hoe we in nieuwbouwwoningen op de juiste manier moeten ventileren. Maar daarvoor was dit niet altijd zo en dat betekent dat Nederland vol staat met huizen waarin men afhankelijk is van natuurlijke ventilatie, niet functionerende raamroosters of open ramen en deuren voor de broodnodige verse lucht. Met deze manier van ventileren is verse lucht in huis niet gegarandeerd. En dat terwijl we gemiddeld 20 uur per dag binnen doorbrengen; in de winter zelfs meer dan 90% van onze tijd!
 

Luchtkwaliteit is van het grootste belang
Hiermee staat de gezondheid van bewoners op het spel. Uit steeds meer onderzoeken blijkt namelijk welk effect luchtkwaliteit heeft op onze gezondheid. En dat geldt niet alleen voor mensen met een zwakker gestel, ook kinderen en volwassenen kunnen beperkt worden in hun manier van leven door in een slecht geventileerde woning te leven. Uiteraard laten we het hier niet bij zitten en gelukkig is er ook wat aan te doen. Want door onze jarenlange ervaring, weten we inmiddels heel goed wat er bij komt kijken om een huis goed te ventileren. Maar hoe zorgen we er dan voor dat naast nieuwbouwwoningen ook bestaande woningen energiezuinig en gezond  geventileerd kunnen worden?

Gezond ventileren, zoals het hoort
We hebben een nieuw ventilatieconcept bedacht waarmee we ook bestaande woningen zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen kunnen voorzien van energiezuinige ventilatie en een gegarandeerd goede luchtkwaliteit. De basis bestaat net zoals in moderne nieuwbouwwoningen  uit een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW). Normaal gesproken brengt deze WTW-unit de verse lucht via een toevoerkanalensysteem in de vloer naar de verblijfsruimtes en voert vervuilde lucht af via de natte ruimtes. De kanalen vanuit de natte ruimtes zijn in bestaande woningen vaak al aanwezig voor mechanische afzuiging. Deze kanalen kunnen hergebruikt worden voor de nieuwe installatie. Maar in de meeste woningen ontbreken de toevoerkanalen nog. Om die achteraf in een bestaande woning aan te brengen vergt veel hak en breekwerk, wat weer tot veel overlast leidt. Woningeigenaren of partijen die bezig zijn met renovatieprojecten staan dan ook niet te trappelen voor zo’n grootschalige aanpak in huis.

Gelukkig hoeft het allemaal niet zo aangrijpend te zijn. Wij hebben nu namelijk dé oplossing door de verse lucht via de centrale hal of trapgat toe te voeren. Boven of naast de deur van de verblijfsruimte(s) wordt een Indoor Mixfan geplaatst die ervoor zorgt dat de lucht uit de verblijfsruimte uitgewisseld wordt met die in de hal. Door te sturen op CO2-waarden, zowel in de hal als in de vertrekken, kunnen wij met dit systeem garanderen dat de lucht waar mensen in leven van uitstekende kwaliteit is. Eigenlijk gewoon zoals het ook hoort.

Zorgdragen voor toekomstige generaties
Helaas is nog niet iedereen zich bewust van het belang van een goede luchtkwaliteit. Gelukkig worden we een handje geholpen door een andere uitdaging waar we als mensheid voor staan, namelijk de klimaatdoelstellingen. Voor de bestaande woningvoorraad wordt er veel gesproken over een energielabelsprong of zelfs energieneutraal renoveren. Isoleren is daarbij de eerste stap die gezet moet worden, maar door het kierdichte isoleren, is goed ventileren noodzakelijker dan ooit. Het systeem met de Indoor Mixfan zorgt niet alleen voor een goed geventileerd binnenklimaat, door de ventilatie met warmteterugwinning en de actieve sturing op CO2 wordt ook nog eens veel energie bespaard. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar vooral ook voor toekomstige generaties.Nu in elke woning ventilatie met WTW
De uitdagingen bij renovatie zijn groot, maar de Indoor Mixfan kan ook een uitkomst bieden in nieuwbouw. Doordat toevoerkanalen niet nodig zijn kunnen de vloeren minder complex worden uitgevoerd, is de ontwerpvrijheid groter en wordt bespaard op de bouwkundige kosten. En wederom een groot voordeel voor de bewoners dat ze zich door de automatische regeling geen zorgen meer hoeven te maken over de luchtkwaliteit. Met deze unieke en innovatieve oplossing maken we het mogelijk om in elke woning ventilatie met WTW toe te passen. Iedereen heeft daar toch recht op?

Nieuwsgierig geworden? Van 8 t/m 10 oktober 2019 staan wij op de Vakbeurs Energie in Den Bosch en presenteren wij dit nieuwe ventilatieconcept.  Je bent van harte welkom op onze stand 04.B019.
 

Reacties

 • Jan Casander   30-07-2020 18:13
  Ik wil het systeem met de Flair 300 en Mixfans zelf aanleggen, maar maar de eindcontrole en het on inregelen aan een deskundige overlaten. Is dit mogelijk.
  Met vriendelijke groet Jan Casander
 • Adriaan Cramer   26-02-2020 21:25
  Dear Mrs. Reilly,
  The English version is not yet available. We will offer it soon on our website.
  Changing filters of your HRV is not difficult. I would recommend to do it yourself. Please order filters at www.mijnbrink.nl
  With kind regards,
  Adriaan Cramer
 • Evelyn reilly   25-02-2020 13:35
  Can I get these details in English? And a local company that can change the filters. Thanks
 • Henk Kampjes   10-02-2020 13:16
  Geachte heer Bell,

  Bij het gasloos maken van een woning, wordt meestal gebruikt gemaakt van een warmtepomp.
  Het wordt dan lage temperatuur verwarming.
  In uw geval zal er dan ca. 40 kW via lage temperatuur de woning in moeten en dan met lage temperatuur.
  Dit houdt in dat de luchthoeveelheid omhoog gaat, waar de toevoerkanalen niet op berekend zijn.

  In de praktijk betekent dit, dat de schil van de woning eerst aangepakt moet worden, zodat de transmissieverliezen van de woning omlaag gaan.
  Daarna kan in veel gevallen de woning met een indirect gestookte luchtverwarmer met een warmtepomp verwarmd worden.
  In uw geval gaat dat waarschijnlijk niet lukken, omdat de indirect gestookte luchtverwarmer maximaal 25 kW heeft bij hoge temperatuur.
  Bij lage temperatuur is er nog minder vermogen beschikbaar.

  In uw geval kan een hybride installatie een oplossing zijn.
  Uw luchtverwarmer wordt dan voorzien van een extra wisselaar waar een warmtepomp op aangesloten wordt.
  Een groot deel van het jaar kan de installatie werken op de warmtepomp, wanneer de buitentemperatuur lager wordt gaat de installatie over op gas.

  U kunt bij een van onze dealers terecht voor deze uitbreiding op uw luchtverwarmer.

  Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

  Met vriendelijke groet,


  Henk Kampjes
 • A.Bell   02-02-2020 14:09
  wij hebben een B40 Allure ( 2014 ) hoog rendement luchtverwarmer met toevoerkanalen en willen van het gas af. tevens 24 PV panelen op het dak.
  Ik ben erg benieuwd naar de innovaties van de laatste jaren en de toepassingen voor onze situatie
 Security code

Indien je een reactie plaats op het blog ga je akkoord met de privacyverklaring van Brink.