Expert: Simon van de Kamp

Regio
Functie: Adviseur Installatieconcepten
Expertise: Luchtbehandelingstechnieken, duurzame installatieconcepten voor woningen, kleine utiliteitsgebouwen en hieraan verwante regelgeving.
Simon adviseert woningcorporaties, ontwikkelende aannemers, adviesbureaus en architecten op het gebied van installatieconcepten en -oplossingen in Midden-Nederland
Tel. (0522) 46 99 44

Blogs

image
Hoogbouw en balansventilatie vereist specifieke aanpak

Door: Simon van de Kamp
Bij het ontwerpen van balansventilatiesystemen in hoogbouwprojecten speelt vaak het vraagstuk hoe de verse lucht van buiten wordt aangezogen en verontreinigde lucht wordt afgevoerd naar buiten. Essentieel is dat bewoners worden voorzien van voldoende frisse lucht. Keuzes van juiste uitmondingen en dimensionering spelen hierin een belangrijke rol.

Lees verder
image
Woningen verwarmen met een 'fohn'

Door: Simon van de Kamp.
Afgelopen vrijdag mocht ik bij een zeer geslaagde opening zijn van ‘de Bongerd’ in Brummen. De 20 fraaie woningen van opdrachtgever Veluwonen zijn voorzien van gebalanceerde ventilatie met HR Warmteterugwinning (Brink Flair) en een tweezone luchtverwarming middels de Brink ELAN-E. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en kierdicht gebouwd waardoor de transmissieverliezen minder zijn dan 3 kW.
 

Lees verder
image
Energieverbruik, wat verwachten we en wat kunnen we garanderen?

Door: Simon van de Kamp.
Steeds vaker wordt de vraag gesteld in een ontwerptraject van een bouw- en installatieconcept: ‘Wat wordt het verwachte energieverbruik’? Kunnen we de cijfers afleiden uit genormeerde rekenprogramma’s of strookt dit niet met de werkelijkheid? Wat is uw mening?

Lees verder
image
Hoe blijf je 'koel' op warme dagen?!

Door: Simon van de Kamp.
Inherent aan de bouwbesluiteisen en hierdoor de toenemende mate van isolatie en kierdichting, bouwen we steeds meer woningen die zich als een thermosfles gedragen. Warmte wil er wel in maar krijgen we er moeilijk uit. Door interne en externe warmtefactoren zijn temperaturen van 28-29°C in de woning denkbaar. Hoe houden we het dan koel?

Lees verder
image
Het plaatje moet perfect zijn

Door: Simon van de Kamp
Nederland bestaat uit ontzettend veel moois. Onlangs maakte ik dit plaatje in Stompetoren (NH) en dacht aan een 'perfect plaatje'. Een plaatje kan men spiegelen aan alle mogelijke onderwerpen. Uiteraard ook aan installaties en de uitvoering daarvan. Heel wat installaties worden niet helemaal gemaakt volgens de voorschriften die door fabrikanten zijn opgesteld. Hoe kunnen marktpartijen hun kennis bijhouden?

 

Lees verder
image
Buitenluchtkanalen WTW-unit wel- of niet isoleren?

Door: Simon van de Kamp
Regelmatig krijg ik de vraag of opmerking: ‘Het kanaal wat van de WTW-unit naar buiten gaat hoeft toch niet te worden geïsoleerd?’ Er wordt van uitgegaan dat de afgevoerde lucht uit de toilet, badkamer en keuken, net als een MV-box, met ruimteconditie naar buiten wordt gebracht. Niets is echter minder waar!

Lees verder